Wednesday, June 16, 2010

, , ,

Memasang code html dalam entri blog

Hari nie aku nak ajar  macam mane nak masukkan code html dalam entri . Tutorial nie khas kepada sesiapa yang rase nak buat tutorial dalam blog . Ada yang selalu tertanya-tanya kenapa bila letak code kat entri tiba-tiba hilang bila dipublish kan .. betul tak ?

Macam aku yang mula-mula nak buat tutorial dulu rasa macam nak mengamuk sebab code selalu hilang macam ditelan harimau T____T . Sekarang dah ada caranya dan ia sangat mudah ! 

Cara pertama
  • Letakkan codes korang dalam input box (sebelah kiri)
  • Format tags jangan usik yea !
  • Untick dekat keep spaces tuu
  • Kalau korang nak letak codes korang dalam blockquote , boleh tick pada blockquote
  • Pastu click button convert
  • Copy semua code korang dalam output box (sebelah kanan) dan pastekan pada entri korang
Korang boleh publish dan tengok hasilnya (n____n)




Cara kedua
  • Letak code korang dalam kotak di bawah 
  • Lepas tuu tekan button encode
  • Copy semua code dan pastekan dalam entri korang dan siap ! 


Kredit :
Ynn
 
Share:

4 comments:

Terima kasih kerana memberikan saya satu mesej mimpi (n____n)